Güneş

Güneş


İçinde yaşadığımız Dünya gezegenin de yer aldığı Güneş Sistemi'nin temelini oluşturan yıldız.

Kozmik ölçüde Güneş orta büyüklükte bir yıldızdır. Samanyolu Galaksisi'nde yer alır. Sistemi'ndeki 8 gezegen ve diğer milyonlarca irili ufaklı gök cismi onun etrafında döner.

Kütlesi Güneş Sistemi'nin % 99,8'ini oluşturur. 1.4 milyon km olarak hesaplanan çapı dünyanın çapının 100 katından fazladır. Hacim olarak dünyanın 1,3 milyon katı, ağırlık olarak da 333.000 katı daha fazladır. Güneşin yoğunluğu dünyanın 1/4'ü kadardır.



Güneş, Dünya'daki canlılığın ve hayatın temel kaynağıdır. Isı ve ışık kaynağı olan güneş olmazsa hayat da olmaz.Güneşin dünyaya ortalama uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometredir. Güneş ışıkları dünyaya yaklaşık 8 dakikada ulaşır.

Güneş - 29 Nisan 2014
Etkileyici güneş fotoğrafları için tıklayın..

Güneşin kütlesi sıcak gazlardan oluşur. Hacminin % 92'sini, kütlesinin % 75'ini oluşturan hidrojen temel bileşendir. Hacmin % 7'si, kütlenin % 24-25'i helyumdan, kalanı da diğer gazlardan oluşur. Enerji üretimi temel olarak hidrojenin helyuma dönüşmesiyle gerçekleşir. Saniyede yaklaşık 600 milyon ton hidrojen helyuma dönüşür. Hidrojenden helyuma dönüşüm güneşin her saniye 4.5 milyon ton hafiflemesine yol açar.


Güneş kendi ekseni etrafında döner. Saatte yaklaşık 70 bin kilometre hızla gerçekleşen bu dönüş sonucu bir tam turunu yaklaşık 25 günde tamamlar.

Güneş, Samanyolu Galaksisi'ndeki yaklaşık 200 milyar yıldızdan biridir. Galaksi merkezine yaklaşık uzaklığı 26.000 ışık yılıdır. Galaksinin merkezi etrafında da dönmekte olan Güneş, bu dönüşünü yaklaşık 250 milyon yılda tamamlar.

Güneş'in Samanyolu Galaksisi'ndeki yeri
Yapılan hesaplamalar güneşin yaklaşık 4.6 milyar yıl yaşında olduğunu göstermektedir. Ömrünün yarısında olduğu hesaplanmaktadır. Güneşin ömrünün sonlarına doğru Kırmızı Dev şeklini alacağı, güneşin dış katmanlarının genişleyerek hacminin büyüyeceği, kütlesinin büyük çoğunluğunu kaybettikten sonra milyarlarca yıl Beyaz Cüce olarak yavaşça soğuyup yok olacağı öngörülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder