15 Ocak 2018 Pazartesi

Neptün


Neptün Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Neptün 4 milyar 500 milyon kilometrelik bir uzaklığıyla güneşe en uzak gezegendir. Büyüklük sıralamasına göre ise 4.büyük gezegendir. Kütle itibariyle dünyanın 17 katıdır. Güneş etrafındaki dönüşünü 165 yılda tamamlar.

Uranüs


Voyager 2 uzay aracından Uranüs - 1986
Uranüs Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Güneşe yakınlık açısından 7.sırada yer alan Uranüs'ün güneşe ortalama uzaklığı 2 milyar 872 milyon kilometredir.

Satürn


                                     Satürn ve halkaları
Satürn Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Güneşe yakınlık bakımından 6.sırada olan gezegenin eski isimleri Sekendiz ve Zühal'dir.

Halkalarıyla oldukça dikkat çeken Satürn, Güneş Sistemi'nin büyüklük

Jüpiter


Güneş Sistemi'nde yer alan en büyük gezegendir. Güneşe uzaklık bakımından beşinci gezegen olan Jüpiter büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir.

Mars

Mars



Mars, Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Eski adı Merih olan gezegen güneşe uzaklık bakımından 4.sıradadır. Yerbenzeri olarak da adlandırılan kayalık bir gezegendir.  Güneşten ortalama uzaklığı 228 milyon kilometredir.  Phobos ve Deimos isimli iki küçük uydusu bulunmaktadır.

Dünya


Mavi Bilye
Güneş Sistemi'nde yer alan ve güneşe uzaklık sıralaması bakımından 3.sırada olan gezegendir. Evrende bilinen yaşam koşullarının oluştuğu tek gezegendir. 

14 Ocak 2018 Pazar

Venüs




Merkür



Merkür Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Eski adı Utarit olan Merkür 58 milyon kilometrelik ortalama uzaklığıyla güneşe en yakın gezegendir. Aynı zamanda büyüklük açısından gezegenlerin en küçüğüdür.

Gezegen


Güneş veya diğer yıldızlar etrafında genellikle sabit elips yörüngeler üzerinde dönen gök cisimleridir. Güneş Sistemi dışındaki gezegenlere öte gezegen denilir.

Uluslararası Astronomi Birliği'nin bir gökcisminin gezegen olarak kabul edilebilmesi için kabul ettiği son kriterler şunlardır:

- Güneş çevresinde belirli bir yörüngede dolanmak,
- Kendi kütleçekimiyle yuvarlaşabilecek kadar bir kütleye sahip olmak,
- Yörüngesinin yakın komşuluğunu temizlemiş olmak,

Gezegenlerin güneşe ve dünyaya uzaklıkları


Güneşe olan uzaklıklar (Ortalama)

Merkür 58 milyon kilometre
Venüs 108 milyon kilometre
Dünya 150 milyon kilometre
Mars 228 milyon kilometre
Jüpiter 778 milyon kilometre
Satürn 1 milyar 426 milyon kilometre
Uranüs 2 milyar 872 milyon kilometre
Neptün 4 milyar 503 milyon kilometre

HÜCRE

HÜCRE
Etrafımızda gördüğümüz makroskobik canlılar ve göremediğimiz mikroskobik canlılar hücrelerden meydana gelmiştir. Hücreler ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük, canlı ve çok karmaşık yapılardır. İlk defa 1665 yılında Robert Hook, mantar dokusunu incelemiş gözlemlediği yapılarda küçük boşluklar görmüş ve gördüğü bu boşluklara içi boş odacıklar anlamına gelen HUCRE demiştir. Ancak hücre biliminin başlangıcı Matthias Schleiden ve Theodor Scwann tarafından ortaya konan hücre teorisine dayanmaktadır. Bu teori, tüm canlıların hücrelerden meydana geldiğini ve canlı yapısına katılan her hücrenin bağımsız olmalarına karşın birlikte çalıştıklarını ifade eder.
hücre ile ilgili görsel sonucu

Kar


Kar, bir yağış çeşididir.


Çok sayıda kar kristal çeşidi olmasına rağmen hepsi altı köşelidir. Kar tanelerinin kristal yapıları birbirinin tıpa tıp aynısı değildir. Mikroskopla büyütülen kar taneleri üzerinde yapılan araştırmalarda, kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlanmamıştır. Kar kristalleri üzerinde ilk araştırmaları yapan ABD'li Wilson Bentley, gördüğü muhteşem sanat karşısında adeta büyülenmiş ve elli yıl boyunca sürekli kar kristali resmi çekmiştir. Elde ettiği 6000 resim içinde kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlayamamıştır. Daha sonraları diğer bilim adamlarının sürdürdüğü çalışmalar neticesinde şimdiye kadar kar tanecikleri arasında aynı büyüklükte, aynı şekilde ve aynı sayıda su molekülü ihtiva eden iki kristal bile bulunamamıştır.