Bitkilerin insan yaşamındaki yeri
İnsanlar
bitkilerin kök , gövde , yaprak , çiçek , meyve ve tohumlarından yararlanırlar.
Buğday
, arpa , yulaf , pirinç , mısır gibi bitkilere tahıl adı verilir. Bunlar insanlar için önemli bir besin
kaynağıdır.
Nohut
, bakla , mercimek , bezelye , fasulye gibi bitkilere baklagiller adı verilir. Bu bitkilerin tohumlarını besin olarak
kullanırız.
Soğan,
lahana, domates, biber, salatalık, ….gibi bitkilere sebze adı verilir. Patates, havuç, turp, yerelması gibi bitkilerin
kök ve gövdelerinden besin maddesi olarak yararlanırız.
Elma,
armut, incir, portakal, limon, şeftali, muz gibi bitkileri meyve olarak
yeriz. Sanayide kullanılan bitkiler de vardır. Ayçiçeği, soya fasulyesi
ve pamuk tohumlarından yağ elde edilir. Zeytinden de zeytinyağı elde
edilmektedir.
Çay,
kahve, ıhlamur, nane, kekik, tarçın, papatya gibi bitkilerin yaprak ve
tohumları içecek olarak kullanılır.
Şekerpancarı
ve şeker kamışından şeker elde edilir.
Evlerimizde
saksılarda yetiştirilen sardunya, begonya, menekşe, lale, gül, papatya gibi çeşitli
süs bitkileri park ve bahçelerde yetiştirilir. Bu süs bitkileri de evlerimiz ve
çevremizin güzellik kaynağıdır.
Ayrıca çam, ceviz, meşe, gürgen, gibi
pek çok odunsu gövdeli ağaçtan kereste elde edilir.
Ormanlar erozyonu önler. Ormanlar rüzgârın
hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı
taşımasını önler.
Su buharını yoğunlaştırarak yağmur haline
gelmesini sağlar. Rüzgâr hızını azaltarak toprak ve kar savurmalarını ve rüzgârın
kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle açık alanlara oranla ormanlarda
gündüzler serin geceler ise sıcaktır.
Yeşil bitkilerin en önemli yararı
ise fotosentez yaparak insanların, hayvanların
ve bitkilerin ihtiyacı olan oksijeni sağlayarak
doğayı temiz tutar ve fotosentezde doğadaki karbon dioksiti kullanarak hava
kirliliğini azaltmaktadırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder