14 Ocak 2021 Perşembe

Bitkilerin insan yaşamındaki yeri

 

Bitkilerin insan yaşamındaki yeri



İnsanlar bitkilerin kök , gövde , yaprak , çiçek , meyve ve tohumlarından yararlanırlar.

Buğday , arpa , yulaf , pirinç , mısır gibi bitkilere tahıl adı verilir. Bunlar insanlar için önemli bir besin kaynağıdır.

Nohut , bakla , mercimek , bezelye , fasulye gibi bitkilere baklagiller adı verilir. Bu bitkilerin tohumlarını besin olarak kullanırız.

Soğan, lahana, domates, biber, salatalık, ….gibi bitkilere sebze adı verilir. Patates, havuç, turp, yerelması gibi bitkilerin kök ve gövdelerinden besin maddesi  olarak yararlanırız.

Elma, armut, incir, portakal, limon, şeftali, muz gibi bitkileri  meyve olarak yeriz. Sanayide kullanılan bitkiler de vardır. Ayçiçeği, soya fasulyesi  ve  pamuk tohumlarından yağ elde edilir. Zeytinden de zeytinyağı elde edilmektedir.

Çay, kahve, ıhlamur, nane, kekik, tarçın, papatya gibi bitkilerin yaprak ve tohumları içecek olarak kullanılır.

Şekerpancarı ve şeker kamışından şeker elde edilir.

Evlerimizde saksılarda yetiştirilen sardunya, begonya, menekşe, lale, gül, papatya gibi çeşitli süs bitkileri park ve bahçelerde yetiştirilir. Bu süs bitkileri de evlerimiz ve çevremizin güzellik kaynağıdır.

          Ayrıca çam, ceviz, meşe, gürgen, gibi pek çok odunsu gövdeli ağaçtan kereste elde edilir.

        Ormanlar erozyonu önler. Ormanlar rüzgârın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler.

      Su buharını yoğunlaştırarak yağmur haline gelmesini sağlar. Rüzgâr hızını azaltarak toprak ve kar savurmalarını ve rüzgârın kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle açık alanlara oranla ormanlarda gündüzler serin geceler ise sıcaktır.

Yeşil bitkilerin en önemli yararı ise fotosentez yaparak insanların, hayvanların ve bitkilerin ihtiyacı olan oksijeni sağlayarak doğayı temiz tutar ve fotosentezde doğadaki karbon dioksiti kullanarak hava kirliliğini azaltmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder